USM is een universele methodische werkwijze om dienstverlening te managen.

De USM-methode voorziet in een gestandaardiseerd managementsysteem waarmee een serviceorganisatie haar mensen, middelen, werkwijzen en services managet. Dat doet USM door het expliciet specificeren van een servicemanagementarchitectuur.

Servicemanagementarchitectuur: een set van regels en richtlijnen voor het organiseren en besturen van een serviceorganisatie, die er toe leiden dat je in de toekomst consistente beslissingen kunt nemen.

Een servicemanagementarchitectuur definieert een reeks architectuurpatronen: specificaties van elementen en hun relaties, met voorschriften voor de wijze waarop je die elementen gebruikt. Met die servicemanagementarchitectuur leg je het fundament voor het bouwwerk van een succesvolle serviceorganisatie. Lokale keuzes bepalen dan hoe je je eigen 'etages' op dat fundament inricht om je eigen services, met je eigen mensen en je eigen middelen te leveren. Wát je ook aanpast in die etages, je houdt altijd hetzelfde fundament. Daarmee levert USM het concept van de schakel, waarmee binnen én tussen organisaties eindeloze ketens en netwerken kunnen worden gemanaged.

USM is in te zetten bij alle dienstverlenende organisaties en afdelingen, ongeacht hun taakgebied of afmeting. Met USM kun je de referentiearchitecturen van alle dochters uit de NORA-familie eenvoudig voorzien van een gemeenschappelijk managementsysteem: binnen gemeenten die de GEMMA volgen doe je als dienstverlener hetzelfde als bij een corporatie die de CORA volgt, of een waterschap dat de WILMA volgt. De diensten mogen verschillen, net als de mensen en de gekozen tools, maar in alle gevallen doen die dienstverleners hetzelfde: diensten leveren. Dat is de grondslag voor een samenwerkingsconcept waarbij elke actor in de keten als een schakel wordt beheerd, op een gemeenschappelijke grondslag.  En dat is dan weer de grondslag voor een werkzame interoperabiliteit.

Wie o.b.v. USM een universeel managementsysteem leert inzetten, kan ook eenvoudig, goedkoop en efficiënt aan  eisenpakketten voldoen. Denk aan standaarden zoals ISO27001, NEN7510, ISO20000 en de BIO, of aan manier waarop COBIT in de financiële sector wordt ingezet door DNB.

De USM-methode biedt een eenvoudig leerbare werkwijze, gebaseerd op bedrijfskundige principes. Met USM komt de organisatie snel en goedkoop, op eigen kracht, in control van haar werkwijze, waardoor orde en rust ontstaat, en ruimte voor de benutting van de creatieve potentie van medewerkers.

Een USM-invoering werkt vanuit de overtuiging dat een organisatie uitsluitend beter leert functioneren als die organisatie dat met interne medewerkers, op eigen kracht, leert doen.
Externe ondersteuning is alleen gericht op het coachen van die interne medewerkers, voor zover die behoefte bestaat. Dus geen dure consultants aan boord die het werk vóór je uitvoeren, maar een 100% investering in eigen medewerkers.

Voor een sneak preview: download hier een gratis e-book met een introductie in USM.

Klik op de video voor afspelen