Er is een scherp onafhankelijk toezicht nodig op de inkoop van facilitaire diensten om medewerkers te beschermen tegen onverantwoordelijke transacties. Zo’n toezicht kan ondergebracht worden bij een Autoriteit Verantwoordelijke Inkoop (AVI), vergelijkbaar met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Dat bepleitte Kees Blokland, voorzitter van de Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag, maandag 16 oktober op het congres van de stichting in het Art Centre Delft.
Lees het volledige artikel hier.
Met de komst van een toezichthouder en de bijbehorende audit-benadering wordt de behoefte aan een gestructureerd managementsysteem alleen maar groter. De valkuil van de instelling van toezicht is dat organisaties zich op de gebruikelijke wijze gaan voorbereiden op audits, door zo goed mogelijk te voldoen aan de 'kunstjes' die eenvoudig verifieerbaar zijn en door auditors kunnen worden beoordeeld. Zo'n focus op practices leidt normaliter tot een werkwijze die vooral de uitkomsten centraal stelt, zonder veel aandacht voor de herkomst van die werkwijzen. Daarmee legt een organisatie haar inefficiëntie dan in beton vast.
Een veel effectievere benadering van deze situatie ligt in het adopteren van principes waarmee de te toetsen resultaten kunnen worden gerealiseerd. Een organisatie die methodisch te werk gaat door de USM-methode in te zetten voor haar managementsysteem zal dan ook vele euro's kunnen besparen, en het gewenste doel veel eenvoudiger en consistenter kunnen demonstreren aan die toezichthouders.