De USM Professional training is de enige training ter wereld die je voorbereidt op de positie van Service Management Architect. De training is te gebruiken voor professionals in alle facilitaire taakgebieden (van IT tot gebouwenbeheer, van personeelszaken tot beveiliging en schoonmaak), maar is even goed inzetbaar voor serviceorganisaties uit het ‘primaire’ domein, dus voor gemeentes, telco’s, zorginstellingen, etc.

Wie als USM-professional (coach, trainer, product-expert, of toolauditor) diensten wil verlenen kan deelnemen aan de USM Professional track. Deze track is bij uitstek geschikt voor professionals in sectoren waar men hoge eisen stelt aan de kwaliteit van dienstverlening. Dat is niet (meer) alleen de IT, waar men al lange tijd gewend is aan structuur, kwaliteitsafspraken en tooling voor de beheersing van werkwijzen. Control staat in tal van vakgebieden centraal vanwege de hoge mate van afhankelijkheid van de geleverde voorzieningen.

Doel

Professionals die werken voor serviceorganisaties die hun prestaties op orde willen krijgen, kunnen gebruik maken van USM, de Universele Service Management methode. De USM Professional training behandelt het managementsysteem van dienstverleners. De deelnemer leert met USM praktische keuzes te maken voor het besturen van serviceorganisaties. Die keuzes zijn goed onderbouwd en eenvoudig te begrijpen, omdat ze gebaseerd zijn op een krachtige servicemanagementarchitectuur. Daardoor ontstaat inzicht en rust in de organisatie, de besturing, en de werkwijze. Dat is weer een randvoorwaarde voor een structurele verbetering van de prestaties van de organisatie.

Doelgroep

De USM Professional training is te gebruiken voor professionals in alle facilitaire taakgebieden (van IT tot gebouwenbeheer, van personeelszaken tot beveiliging en schoonmaak), maar is even goed inzetbaar voor serviceorganisaties uit het ‘primaire’ domein, dus voor gemeentes, telco’s, zorginstellingen, etc.

In opleidingen Facility Management, Bedrijfskunde, HRM, Financieel Management, etc., wordt in zeer beperkte aandacht besteed aan concrete managementsystemen. Professionals in de IT hebben daar in hun opleiding vaak al meer energie in mogen steken. Wie dat laatste voordeel niet heeft genoten, of zichzelf nog niet heeft bijgeschoold, zal er goed aan doen zich terdege vor te bereiden op deze USM Professional training, bv door het USM-boek vooraf grondig te bestuderen.

Inhoud

De USM Professional training benadrukt de procesmatige inrichting van de serviceorganisatie en haar werkwijze. Processen zijn immers de kortste en efficiëntste weg naar het voor de klant relevante doel. De term 'proces' is één van de meest misbruikte termen in het managementdomein: meestal bedoelt men met proces in werkelijk de praktische werkwijzen van de organisatie: practices. USM gebruikt wél zuivere processen. USM gaat echter nog een stap verder en richt zich daarbij geheel op de workflows waarmee uiteindelijk dat praktische werk georganiseerd wordt. Organisaties die sterk sturen op hiërarchische of projectmatige werkwijzen – of daar zelfs hun organisatiestructuur op hebben gebaseerd – kunnen hiermee veel aan effectiviteit en efficiëntie winnen.

De USM Professional track bestaat uit vier stappen:

 1. De USM Foundation training.
 2. Een pre-course opdracht waarin je je eigen organisatie of die van een klant analyseert.
 3. De tweedaagse USM Professional training, vol met oefeningen en discussies.
 4. De afsluitende assessment, waarin je demonstreert dat je USM overtuigend kunt uitleggen aan een onwillige doelgroep.

Hoewel een onsite training de voorkeur verdient, kun je ook een online versie volgen. De  online USM Professional training heeft dezelfde inhoud, maar je volgt deze training vanaf je eigen werkplek, met online oefeningen, en verdeeld over meerdere blokken van 2,5-3 uur, die weer over meerdere werkdagen verspreid zijn. Op die manier word je niet overbelast en kun je je andere werkzaamheden ook aandacht blijven geven.

Examens

Toetsing van de kennis van USM vindt plaats met het Examen USM Foundation. USM Professionals moeten minimaal een score van 30 uit 40 halen. Het examen kan bij de training inbegrepen zijn, afhankelijk van de opleider en je score.

Voorbereiding

De USM-methode is eenvoudig leerbaar. Voor professionals in taakgebieden waar beperkt aandacht bestaat voor control en voor managementsystemen, is een grondige voorbereiding aan te bevelen. Het vooraf lezen van het boek “De USM-methode” bevordert dan het effect van de training.

Registreren

Trainingen worden geleverd door USM-Opleidingspartners die ook APMG Accredited Training Organizations zijn (selecteer hier een ATO).  De USM Professional trainingen van de komende maanden zijn te vinden in de USM-Trainingkalendar. Meer informatie? Neem contact op met Stichting SURVUZ, of met één van de ATO's.

Vervolgtrajecten

Wie de USM Professional track heeft gedaan en de verhoogde examenscore heeft gehaald, wordt automatisch een gecertificeerde USM-coach. Wil je doorgroeien naar de rol van USM-trainer, USM-productexpert, of USM-toolauditor, dan volg je aanvullende zelfstudie die je weer afsluit met een assessment voor die extra rol.
Alle USM-professionals krijgen van Stichting SURVUZ de beschikking over een uitgebreide USM-toolkit die ze kunnen inzetten bij de coaching van USM-gebruikersorganisaties. Die toolkit bevat tal van templates, instrumenten en andere hulpmiddelen die specifiek gericht zijn op een gestructureerde begeleiding van de USM-toepassing.

Groepsgrootte

De on-site training is geschikt voor groepen van 6-12 deelnemers. Voor de online training geldt dat er plaats is voor 4-8 deelnemers.

Taal

De USM Professional training wordt in het Nederlands en in het Engels worden geleverd, en op aanvraag ook in het Duits, Spaans, Portugees, en Fins.

Kosten

De kosten van de training worden bepaald door de trainingsorganisatie. Alle trainers gebruiken dezelfde gecertificeerde opleidingsmiddelen.

Beoordelingen van de USM-trainingen

 • "There is a plenty of room in the world for Service Management professionals, there is no room for mediocre Service Management professionals at USM."
 • "Deze cursus is absoluut een aanrader. USM hoort in de bagage van iedere IT manager (eigenlijk iedere verantwoordelijke voor om het even wat voor service organisatie) en iedere service management consultant. Simpeler, helderder en pragmatischer vind je nergens." [directeur trainingsorganisatie, ITIL-ATO]
 • "Het was mij een groot genoegen het boek te doorgronden en te lezen en deze boostcamp te volgen, dank!" [directeur applicatiebeheerorganisatie]
 • "Prima training die aansluit bij de verwachtingen. De trainer inspireert en triggert deelnemers." [manager IT-dienstverlener]
 • "Ik heb je boek en training zeer leerrijk gevonden. Het is eindelijk een antwoord waar ik mee verder kan na jaren met ITIL gewerkt te hebben." [management consultant]
 • "Twee intensieve maar zeer nuttige dagen waarin USM centraal staat geven veel (hernieuwd) inzicht over hoe te komen tot service excellence. Absolute aanbeveling. Het was inspirerend, nuttig en op zijn Bon’s; ik heb genoten!" [IV management consultant]
 • "Geweldige training, ontzettend bedankt daarvoor! Wat heb je een energie en een bevlogenheid, fantastisch om mee te maken. Ik had al zoveel plezier in mijn werk, nu met de USM-kennis wordt het alleen maar leuker én interessanter! Ben heel blij!!!" [Eigenaar adviesorganisatie]
 • "Was weer helemaal top! Super leuke training en top locatie!" [Servicemanager dienstverlener]
 • "Eén van de beste trainingen/trainers die ik mijn loopbaan heb gehad. Top!" [Management consultant]
 • "Veel geleerd." [ICT-expert]
 • "Met ontzettend veel passie en energie is deze training gegeven, dank!" [ICT security officer]
 • "De USM-boost is dankzij jouw passie ook bij mij helemaal binnengekomen." [Teamleider ICT a.i.]
 • "Dank voor de training; was top!" [Transitiemanager]
 • "Bedankt voor de goede en praktisch bruikbare feedback!" [Senior service- en procesmanager]

Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2018: 9.2
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2019: 9.0
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2020: 8.9
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2021: 8.9
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2022: 9.2