De USM Professional training is te gebruiken voor professionals in alle facilitaire taakgebieden (van IT tot gebouwenbeheer, van personeelszaken tot beveiliging en schoonmaak), maar is even goed inzetbaar voor serviceorganisaties uit het ‘primaire’ domein, dus voor gemeentes, telco’s, zorginstellingen, etc.

Wie als USM-professional (coach, trainer, product-expert, of auditor) diensten wil verlenen kan deelnemen aan een USM Professional training. Kies uit een on-site, een online en een Engelstalige editie.

De USM Professional training is bij uitstek geschikt voor professionals in sectoren waar men hoge eisen stelt aan de kwaliteit van dienstverlening. Dat is niet (meer) alleen de IT, waar men al lange tijd gewend is aan structuur, kwaliteitsafspraken en tooling voor de beheersing van werkwijzen. Control staat in tal van vakgebieden centraal vanwege de hoge mate van afhankelijkheid van de geleverde voorzieningen.

Wie snel de gangbare practices uit populaire frameworks (denk aan ITIL, COBIT, of BiSL) of uit normen (denk aan ISO27001, NEN7510) wil voldoen, kan dus met de USM-methode een bliksemstart maken.

De USM Professional training is de enige training ter wereld die je voorbereidt op de positie van Service Management Architect.

Doel

Professionals die werken voor serviceorganisaties die hun prestaties op orde willen krijgen, kunnen gebruik maken van USM, de Universele Service Management methode. De USM Professional training behandelt het managementsysteem van dienstverleners. De deelnemer leert met USM praktische keuzes te maken voor het besturen van serviceorganisaties. Die keuzes zijn goed onderbouwd en eenvoudig te begrijpen, omdat ze gebaseerd zijn op een krachtige servicemanagement-architectuur. Daardoor ontstaat inzicht en rust in de organisatie, de besturing, en de werkwijze. Dat is weer een randvoorwaarde voor een structurele verbetering van de prestaties van de organisatie.

Standaardisatie

Medewerkers van serviceorganisaties leren elkaar met USM beter verstaan. Standaardisatie van werkwijzen (over meerdere disciplines en organisatieonderdelen) ligt nu binnen handbereik. Ondersteunende tools zijn met USM eenvoudiger en effectiever in te richten.

Inhoud

De USM Professional training benadrukt de procesmatige inrichting van de serviceorganisatie en haar werkwijze. Processen zijn immers de kortste en efficiëntste weg naar het voor de klant relevante doel. De term 'proces' is één van de meest misbruikte termen in het managementdomein: meestal bedoelt men met proces in werkelijk de praktische werkwijzen van de organisatie: practices. USM gebruikt wél zuivere processen. USM gaat echter nog een stap verder en richt zich daarbij geheel op de workflows waarmee uiteindelijk dat praktische werk georganiseerd wordt. Organisaties die sterk sturen op hiërarchische of projectmatige werkwijzen – of daar zelfs hun organisatiestructuur op hebben gebaseerd – kunnen hiermee veel aan effectiviteit en efficiëntie winnen.

De on-site USM Professional training biedt het volgende:

 • Drie volle dagen training.
 • Een verdieping t.o.v. het USM Foundation programma, met extra oefeningen, extra stof, en extra discussies, waarmee professionals leren de USM-methode naar verschillende situaties te vertalen, en ook de achtergronden achter de structuur van USM leren doorgronden. Daarmee zijn zij in staat om USM aan anderen uit te leggen.
 • Voor deelnemers die nog niet de vereiste extra score op het USM Foundation examen hebben gehaald is er gelegenheid alsnog aan die eis te voldoen met een extra examen.

De online USM Professional training heeft dezelfde inhoud, maar je volgt deze training vanaf je eigen werkplek, met online oefeningen, en verdeeld over meerdere blokken van 2,5-3 uur, die weer over vier werkdagen verspreid zijn. Op die manier word je niet overbelast en kun je je andere werkzaamheden ook aandacht blijven geven.

Examens

Toetsing van de kennis van USM vindt plaats met het Examen USM Foundation. Geslaagde kandidaten kunnen (met hun toestemming) worden geregistreerd in het USM-Register. Het examen kan bij de USM-training inbegrepen zijn, afhankelijk van de trainingsorganisatie. Voor de on-site USM Professional training dienen deelnemers een laptop of tablet mee te nemen om het online examen af te leggen. Voor de online training is een webcam verplicht.

Voorbereiding

De USM-methode is eenvoudig leerbaar. Voor professionals in taakgebieden waar beperkt aandacht bestaat voor control en voor managementsystemen, is een grondige voorbereiding aan te bevelen. Het vooraf lezen van het boek “De USM-methode” bevordert dan het effect van de training.

Doelgroep

De USM Professional training is te gebruiken voor professionals in alle facilitaire taakgebieden (van IT tot gebouwenbeheer, van personeelszaken tot beveiliging en schoonmaak), maar is even goed inzetbaar voor serviceorganisaties uit het ‘primaire’ domein, dus voor gemeentes, telco’s, zorginstellingen, etc.

In opleidingen Facility Management, Bedrijfskunde, HRM, Financieel Management, etc., wordt in zeer beperkte aandacht besteed aan concrete managementsystemen. Professionals in de IT hebben daar in hun opleiding vaak al meer energie in mogen steken. Wie dat laatste voordeel niet heeft genoten, of zichzelf nog niet heeft bijgeschoold, zal er goed aan doen zich terdege vor te bereiden op deze USM Professional training, bv door het USM-boek vooraf grondig te bestuderen.

De trainingsorganisatie

Op dit moment wordt de USM Professional training alleen aangeboden door Inform-IT, Kenniscentrum voor Service Management. Zodra andere ATO's hun trainers hebben opgeleid en gecertificeerd om de Professional training te geven, volgen er meer opties. Inform-IT biedt online en onsite trainingen aan.

Vervolgtrajecten

Wie de USM Professional training heeft gedaan en de verhoogde examenscore heeft gehaald, kan een extra training volgen voor de beoogde rol. Zo wordt een USM-trainer met een Train-de-trainer klaargestoomd voor de rol van trainer. Voor een USM-coach is dat een Train-de-Coach, etc.
USM-coaces krijgen daarna van Stichting SURVUZ de beschikking over een uitgebreide USM-toolkit die ze kunnen inzetten bij de coaching van USM-gebruikersorganisaties. Die toolkit bevat tal van templates, instrumenten en andere hulpmiddelen die specifiek gericht zijn op een gestructureerde begeleiding van de USM-toepassing.

Groepsgrootte

De on-site training is geschikt voor groepen van 6-12 deelnemers. Voor de online training geldt dat er plaats is voor 4-8 deelnemers.

Taal

De USM Professional training wordt in het Nederlands en in het Engels worden geleverd.

Kosten

De kosten van de training worden bepaald door de trainingsorganisatie. Alle trainers gebruiken dezelfde gecertificeerde opleidingsmiddelen.

Aanvragen

De USM Professional training wordt alleen geleverd door daarvoor geaccrediteerde USM-trainingsorganisaties. APMG accrediteert deze opleiders. De USM Professional training wordt vooralsnog alleen geleverd door Inform-IT, Kenniscentrum voor Servicemanagement.

Naar de opleidingsinformatie »

Beoordelingen van de USM-trainingen

 • "There is a plenty of room in the world for Service Management professionals, there is no room for mediocre Service Management professionals at USM."
 • "Deze cursus is absoluut een aanrader. USM hoort in de bagage van iedere IT manager (eigenlijk iedere verantwoordelijke voor om het even wat voor service organisatie) en iedere service management consultant. Simpeler, helderder en pragmatischer vind je nergens." [directeur trainingsorganisatie, ITIL-ATO]
 • "Het was mij een groot genoegen het boek te doorgronden en te lezen en deze boostcamp te volgen, dank!" [directeur applicatiebeheerorganisatie]
 • "Prima training die aansluit bij de verwachtingen. De trainer inspireert en triggert deelnemers." [manager IT-dienstverlener]
 • "Ik heb je boek en training zeer leerrijk gevonden. Het is eindelijk een antwoord waar ik mee verder kan na jaren met ITIL gewerkt te hebben." [management consultant]
 • "Twee intensieve maar zeer nuttige dagen waarin USM centraal staat geven veel (hernieuwd) inzicht over hoe te komen tot service excellence. Absolute aanbeveling. Het was inspirerend, nuttig en op zijn Bon’s; ik heb genoten!" [IV management consultant]
 • "Geweldige training, ontzettend bedankt daarvoor! Wat heb je een energie en een bevlogenheid, fantastisch om mee te maken. Ik had al zoveel plezier in mijn werk, nu met de USM-kennis wordt het alleen maar leuker én interessanter! Ben heel blij!!!" [Eigenaar adviesorganisatie]
 • "Was weer helemaal top! Super leuke training en top locatie!" [Servicemanager dienstverlener]
 • "Eén van de beste trainingen/trainers die ik mijn loopbaan heb gehad. Top!" [Management consultant]
 • "Veel geleerd." [ICT-expert]
 • "Met ontzettend veel passie en energie is deze training gegeven, dank!" [ICT security officer]
 • "De USM-boost is dankzij jouw passie ook bij mij helemaal binnengekomen." [Teamleider ICT a.i.]
 • "Dank voor de training; was top!" [Transitiemanager]
 • "Bedankt voor de goede en praktisch bruikbare feedback!" [Senior service- en procesmanager]

Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2018: 9.2
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2019: 9.0
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2020: 8.8
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2020: 8.9
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2021: 8.9
Gemiddelde beoordeling in de evaluatie van de training in 2022: 9.2