Als biomathematicus en wetenschapper heb ik vooral systematisch leren denken. Die kennis heb ik eerst 10 jaar toegepast als wetenschappelijk onderzoeker aan de RUG, en daarna 10 jaar als manager bij PTT Post, PTT Telecom (later KPN) en UniSource. Vanaf 1996 ben ik als ondernemer, adviseur, coach, trainer, auteur, spreker en bestuurder actief in binnen- en buitenland.
Als USM-productspecialist ben ik ontwikkelaar/auteur van USM-middelen, waaronder de digitale USM-leeromgevingen voor hbo en mbo, templates voor USM-coaches en voor de USM-gebruikersomgeving, diverse boeken, readers en whitepapers over USM, en het USM-spelbord.
Al ruim 30 jaar probeer ik servicemanagement vooral eenvoudiger te maken en mijn kennis daarover te delen. Daarmee geef ik invulling aan de architectuur van servicemanagement, en aan een systematische inrichting daarvan. Met die aanpak denk ik dat organisaties bijzonder veel kunnen verbeteren aan niet alleen de kwaliteit van hun dienstverlening, maar ook aan de efficiëntie waarmee ze dat uitvoeren, en - last but not least - aan het plezier waarmee hun medewerkers het werk uitvoeren. Niemand zit te wachten op het voortdurend opruimen van de fouten die we hebben gemaakt: het creëren van (nieuwe) oplossingen voor de afnemers van onze diensten is veel stimulerender. Om daar op te kunnen focussen moet je wel je organisatie slim inrichten, je werkwijzen onder controle hebben en je tooling adequaat configureren. Daar hoop ik snel en eenvoudig aan bij te kunnen dragen met de USM-methode, zodat je je weer kunt concentreren op de inhoud van je dienstverlening.
Met verschillende USM-trainingen leer ik experts in allerhande dienstverlenende vakgebieden eerst na te denken over het fundament van hun organisatie, hun werkwijzen en hun services, vóórdat ze beslissingen nemen over de inrichting daarvan. Dat doe ik niet alleen door alles zo simpel mogelijk te maken, maar ook door hen expliciet vanuit de kant van de principes, de architectuur en de gebruiker naar de dagelijkse praktijk te leren kijken. Als ik dát aan een expert of manager in een servicemanagement-domein kan leren, dan is er al heel veel gewonnen.
Veruit het grootste deel van mijn tijd (>95%) besteed ik als vrijwilliger voor de Stichting SURVUZ. Die inzet is vooral gericht op het leveren van workshops, presentaties, gastcolleges op mbo-, hbo- en academisch niveau, en andere vormen van voorlichting. Daarnaast besteed ik veel tijd aan het (door)ontwikkelen van USM-content en aan het coördineren van het internationale USM-ecosysteem van partners en professionals.
TRAINER:Als USM-trainer beperk ik me tot de Professional-training, waarmee ik USM-coaches, -trainers en auditors opleid. Kijk voor de mogelijkheden op de USM-trainingkalender. Voor andere USM-trainingen verwijs ik graag naar de geaccrediteerde USM-opleiders. NB: alle geaccrediteerde opleiders werken met dezelfde set gecertificeerde USM-trainingsmiddelen en zetten alleen gecertificeerde USM-trainers in.
COACH: Als USM-coach beperk ik me tot korte opdrachten met een strategisch doel zoals een analyse, een plan van aanpak, een verbeterstrategie, een audit, een korte inspiratiesessie voor het MT.
Voor langduriger inzet verwijs ik graag naar gecertificeerde USM-coaches die meer tijd beschikbaar hebben. NB: alle USM-coaches gebruiken dezelfde set gecertificeerde USM-hulpmiddelen.
AUDITOR: Als lead architect van USM ben ik de USM-auditor die alle gecertificeerde USM-producten toetst tegen de USM servicemanagementarchitectuur. Dit betreft trainingsproducten, games, examens, assessment tools, publicaties, of andere USM gecertificeerde middelen - afgezien van de dienstverleningcoördinatietools (DVC-tools). De rol van SDC-toolauditor is toegewezen aan speciale auditors.
Voor vrijwilligerswerk dat ten goede komt aan alle organisaties: via Stichting SURVUZ.
Voor 'werk' dat alleen ten goede komt aan één organisatie: USM-invoerings- en -opleidingspartner Inform-IT.