Klik voor een groter beeld

Het viable system model (VSM) is een model dat organisaties ondersteunt om in control te komen van hun prestaties, in een veranderende omgeving. Het VSM beschrijft de structuur van een autonoom systeem dat in staat is zichzelf (en zijn prestaties) aan te passen aan veranderende eisen. Een viable - levensvatbaar - systeem kan overleven in een context die voortdurend verandert.

Het VSM is gebaseerd op de besturingstheorie (cybernetica), waarmee control wordt ondersteund. Het is niet bedoeld om creativiteit te stimuleren. Als je op zoek bent naar een mechanisme dat helpt om diensten te leveren in een afhankelijkheidsrelatie waarin continuïteit centraal staat, dan is het VSM een zeer nuttig model. Het model is echter nogal theoretisch, en voor velen is het moeilijk grip te krijgen op de betekenis ervan en op de manier waarop het werkt. Als je VSM wel begrijpt, maar toch met de vraag "maar hoe dan?" blijft zitten, dan vind je in USM een ideale partner voor VSM.

De opzet van USM is sterk analoog aan die van VSM: het biedt een besturingsmechanisme, maar nu gebaseerd op een managementarchitectuur die een concreet managementsysteem specificeert. Dit betekent dat USM zich richt op de lagere regionen van het VSM. USM is opgezet in zeer eenvoudige structuren met zeer praktische componenten, waardoor het gemakkelijk is de aanpak van VSM in de praktijk te ondersteunen.

Bekijk deze video als je wil zien hoe USM VSM ondersteunt en hoe USM ook werkt met Ashby's Law of Requisite Variety.